Articles d'opinió d'alumnes, exalumnes i professors. Fòrum de reflexió col.lectiva
lunes, 27 de mayo de 2013
sábado, 11 de mayo de 2013
JAUME PRIMER, Les conquestes de Mallorca i València amb Flash
El matrimoni del compte de Barcelona, Ramon Berenguer IV i Peronella, reina d'Aragó va representar la formació de la corona d'Aragó. Els seus descendents tingueren el títol de reis d'Aragó i comptes de Barcelona. A principis del segle XII el rei Pere I va morir a la batalla de Muret defensant els seu vassalls occitans. Amb aquesta derrota i mort va acabar l'expansió dels catalans pel sud de França. El seu fill, Jaume I va rependre la tradició conqueridora dels seus avantpassats ara fixant-se en el sud de la península Ibèrica i en la Mediterrània.
Els patricis burgesos de Barcelona demanaven una expansió comerical i marítima per controlar les rutes dominades pels genovesos.Per altra banda els regnes de taifes musulmans estaven afeblits després de la derrota dels almohades a Las Navas de Tolosa el 1212. L'objectiu esdevingueren les illes Balears, ja que en mans dels sarraïns eren un niu de pirates que atacaven constantment el vaixells comercials de la Meditarrània occidental. Per aquesta raó la conquesta va tenir abundant suport econòmic de mercaders de Barcelona, Montpellier i Marsella, però no el dels aragonesos.
Dels ports de Salou, Cambrils i Tarragona salpà un estol de 150 galeres i naus amb més de 800 cavallers i mil soldats d'infanteria. Cinc dies després, van desembarcar a Santa Ponça el 1229 i havent derrotat als sarraïns a la batalla de Portopí i van ocupar la ciutat de Mallorca desprès d'un llarg setge. Posteriorment els musulmans de Menorca van jurar vassallatge a Jaume I i van acceptar pagar un tribut. El 1235 l'arquebisbe de Tarragona emprengué la conquesta d'Eivissa i Formentera completant el domini sobre les illes Balears.
Les illes es van repartir entre els nobles i patricis que van participar a la campanya i van ser repoblades amb colons de l'Empordà i del Rosselló.La població musulmana va ser desposeïda dels seus béns i els que no van poguer emigrar a Menorca o al nord d'Àfrica van ser reduits a servitud.
Empès per les ambicions dels aragonesos d'expandir-se cap al sud, el rei va atacar el regne de València pel port de Peníscola sense èxit. Impacients, els nobles aragonesos conqueriren Morella. En la conquesta van particiapar les ordres militars del Temple i de l'Hospital. Poc després, el reietó Abu'Said retia el seu feu a Jaume I. Per no perdre la iniciativa i després de la conquesta de Mallorca el rei va reprendre els atacs entrant per sorpresa des de Terol i conquerint el castell de Burriana. D'aquesta manera dividia el territori valencià i aïllava el nord de qualsevol ajuda. Desprès de vèncer a la batalla del Puig, va començar un llarg setge per conquerir València. Més al sud la ciutat d'Alzira s'entregà pacificament. Conquerida València els cristians continuaren avançant pel regne de Dènia.
A mesura que Jaume I s'endinsava per la taifa de Múrcia, corria el perill d'enfrontar-se amb els interessos castellans en aquesta zona. Per evitar conflictes, Alfons X de Castella i Jaume I van pactar les fronteres al tractat d'Almirra el 1244. Jaume I renunciava al regne de Múrcia. Anys més tard peró, va dirigir una expedició per sotmetre els musulmans de Múrcia revoltats contra Alfons X però va retornar les terres al seu gendre.
Pocs cristians van repoblar l'horta valenciana (uns trenta mil) i molts musulmans es van quedar (dos-cents mil). Es van formar molts latifundis treballats per musulmans en condicions d'explotació. La situació de sotmetiment de la majoria saraïna propicià el sorgiment de revoltes, sobretot al sud del Xúqer.Pel que fa als colons, hi hagué dues línies migratòries: una vinguda de l'Aragó que va instal.lar-se a les terres de l'interior, l'altra, de catalans, baixà per la costa. D'aquí la divisió lingüística del País Valencià.
Etiquetas:
animacions,
història amb flash,
Jaume I,
lapao,
Mallorca,
Regne d'Aragó,
València
Suscribirse a:
Entradas (Atom)